Pyszności na cały tydzień

Na każdy dzień zaplanuj pyszny posiłek. Tydzień stanie się lepszy!

Omlet z warzywami
Omlet z warzywami123RF/PICSEL

Omlet z krewetkami i warzywami

Sposób przygotowania

1. Marchew ugotuj na parze. Wystudź, obierz ze skórki i pokrój drobno. Wymieszaj z groszkiem oraz posiekaną, sparzoną cebulą. Do garnuszka wbij jajka, wlej mleko, wsyp mąkę, sól, pieprz i wymieszaj. 

2. Dodaj warzywa. Na patelni rozgrzej masło i olej. Wylej masę na patelnie, rozprowadź ją równomiernie. Na wierzchu ułóż ugotowane wcześniej krewetki. Smaż kilka minut, przyłóż duży talerz, obróć patelnię z talerzem, zsuń, smaż kilka minut. Podawaj posypane parmezanem i bazylią.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Sałatka z grzankami
Sałatka z grzankami123RF/PICSEL

Sałatka z grzankami

Sposób przygotowania

1. Bułkę pokrój w kostkę, usmaż na suchej patelni. Pomidory oblej wrzątkiem na 15 sekund, zalej zimną wodą. Gdy ostygną, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Brokuł podziel na różyczki, ugotuj na parze, ostudź. 

2. Na talerzu ułóż brokuł, pomidory, pokrojonego łososia, posiekany w kostkę ser kozi. Wymieszaj składniki sosu, polej sałatkę. Dodaj grzanki. Posyp obficie startym parmezanem.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą123RF/PICSEL

Pierogi z kaszą i boczkiem

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól, kurkumę, masło i zalej wrzątkiem. Wyrób na gładkie ciasto, przykryj i odstaw na pół godziny. Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony drobno w kostkę boczek. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż chwilę. 

2. Kaszę dokładnie opłucz, zalej szklanką wrzątku, ugotuj. Dodaj do cebuli z boczkiem, wymieszaj. Ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką kółka, kładź farsz i formuj pierogi. Gotuj we wrzątku 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z masłem i szczypiorem. 

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Łosoś ze szparagami
Łosoś ze szparagami123RF/PICSEL

Łosoś ze szparagami

Sposób przygotowania

1. Rybę umyj, osusz i pokrój na kawałki. Wymieszaj sok z cytryny, sos sojowy i oliwę. Dodaj sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, czosnek granulowany. Posmaruj marynatą filety z każdej strony. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem. Piecz 20 minut w temp. 180°C. 

2. Szparagi umyj, jasne obierz. Gotuj na parze. Pomidor sparz, polej zimną wodą, obierz ze skórki. Ułóż szparagi przy łososiu, posól i popieprz, zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Podawaj z pomidorem i szczypiorkiem.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Kotlety z cukinią
Kotlety z cukinią123RF/PICSEL

Kotlety siekane z cukinią

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz, pokrój drobno ostrym nożem. Dodaj do niego posiekaną cebulę, starty żółty ser, zmiażdżony ząbek czosnku, jajka, mąkę, keczup i przyprawy. Masę wyrabiaj rękoma kilka minut. Smaż na oleju 10 minut z każdej strony. 

2. Zrób sos. Cebulę posiekaj, przysmaż, zalej passatą, przypraw, duś 10 minut. 

3. Cukinię pokrój w paseczki, przypraw, gotuj kilka chwil, osącz. Smaż chwilę. Podawaj z kotletami i sosem pomidorowym.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Pizza z oliwkami
Pizza z oliwkami123RF/PICSEL

Pizza serduszko

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, dodaj cukier, drożdże, oliwę, sól i szklankę ciepłej wody. Zagnieć ciasto i odstaw do wyrośnięcia.

2. Cebulę zrumień na rozgrzanej oliwie. Dodaj czosnek, zalej przecierem pomidorowym, przypraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i cukrem. Gotuj 15 minut. Zmiksuj na gładki sos.

3. Z ciasta uformuj małe pizze serduszka. Układaj plastry sera, posmaruj sosem. Połóż podsmażone pieczarki i posiekaną i paprykę. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Udekoruj oliwkami.

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Faszerowana cebula
Faszerowana cebula123RF/PICSEL

Cebula faszerowana

Sposób przygotowania

1. Z cebul odetnij wierzchy, wydrąż, posiekaj, usmaż. Dodaj posiekane pieczarki, przypraw, smaż. Na drugiej patelni na maśle usmaż mąkę, dodaj mleko, zagotuj, przypraw. Wlej sos do pieczarek i cebuli.

2. Faszeruj cebule, piecz 30 minut w temp. 180°C. Udekoruj płatkami migdałowymi, pestkami granatu, parmezanem i kapustą.  

***

#POMAGAMINTERIA

Inżynierowie wywodzący się z Politechniki Śląskiej prowadzą zrzutkę na bramy odkażające dla szpitali. Chcą postawić ich co najmniej dziesięć, uruchomili już działający prototyp. Możesz im pomóc i wesprzeć szpitale w walce z epidemią koronawirusa.

W ramach akcji naszego portalu #POMAGAMINTERIA łączymy tych, którzy potrzebują pomocy z tymi, którzy mogą jej udzielić. Znasz inicjatywę, która potrzebuje wsparcia? Masz możliwość pomagać, a nie wiesz komu? Wejdź na pomagam.interia.pl i wprawiaj z nami dobro w ruch!

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas