Pyszny domowy twaróg

Warto zrobić go samemu.

1. Przygotowanie twarogu w domu nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Najprościej jest zrobić go ze świeżego, niepasteryzowanego mleka. Wystarczy zostawić je na dwa dni, by się zsiadło, potem przelać do garnka i chwilę podgrzać.

Reklama

2. Gdy oddzieli się serwatka, przelać na gazę i zostawić do odsączenia.

3. Trochę trudniej jest uzyskać twaróg z mleka UHT. Podgrzewaj litr tłustego mleka, aż pojawią się bąbelki na jego powierzchni, czyli do 80ºC. Zdejmij z ognia, wlej 250 ml maślanki i 2 łyżeczki soku z cytryny. Odstaw na 15 minut. Gdy oddzieli się serwatka, przelej ser na gazę i zostaw do odcedzenia. Najlepiej dociśnij go słoikiem, aby cała serwatka się odsączyła.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje