Pyszny gulasz

Jesienny gulasz możesz podać z ryżem, kaszą, albo ziemniakami.

Wyjątkowy gulasz
Wyjątkowy gulasz 123RF/PICSEL

1. Umyj i osusz pierś z kurczaka. Usuń chrząstki i pokrój na  niewielkie kawałki.

2. Oprósz mięso solą, pieprzem  i ostrą papryką.

3. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj  czosnek i mięso. Smaż, aż  kawałki piersi będą złotawe. 

4. Pokrój dynię w niedużą kostkę. Dorzuć do mięsa i smaż przez kilka minut, mieszając. Gdy dynia nabierze brązowego koloru, wlej na patelnię bulion warzywny. Zmniejsz ogień i duś gulasz pod przykryciem przez ok. 20 minut.

5. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj. Dodaj do gulaszu.

6. Gdy mięso i dynia będą bardzo miękkie, odlej trzy łyżki bulionu. Przestudź, a następnie połącz ze śmietaną. Wlej płyn do gulaszu. Dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj potrawę, np. z ryżem.

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas