Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Pożywne i bardzo smaczne dania.

Zupa z grzankami
Zupa z grzankami123RF/PICSEL

Brokułowo-kalafiorowa z grzankami

Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria Kulinaria
Wieżyczka z buraczków
Wieżyczka z buraczków123RF/PICSEL

Wieżyczki z buraczków

Sposób przygotowania

Buraczki dobrze wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Piecz około 1 godziny. Miękkie buraczki wyjmij, odwiń z folii, odłóż do przestudzenia. Przestudzone buraczki oraz kozi serek pokrój w grubsze plasterki. Ułóż z nich 4 wieżyczki. Ustaw je w naczyniu. Miód utrzyj z sokiem z cytryny albo octem. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz sporą ilością tymianku i oregano. Wsyp też 2-3 szczypty suszonego rozmarynu. Na koniec wlej oliwę. Dobrze wymieszaj. Polej tym wieżyczki z buraczków i serka. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Wieżyczki zapiekaj ok. 5 minut, aż serek zacznie się topić. Posyp słonecznikiem. 

Wegetariańskie burgery z czerwonych burakówInteria Kulinaria
Schab w cykorii
Schab w cykorii123RF/PICSEL

Schab w cykorii

Sposób przygotowania

Schab opłucz, wytrzyj do sucha. Mięso pokrój na 4 prostokątne kawałki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z oliwą. Natrzyj tym kawałki schabu. Posyp je solą, pieprzem, chili oraz ziołami prowansalskimi. Odłóż na ok. 30 minut w chłodne miejsce. W tym czasie plasterki szynki potnij na połówki. Kolby cykorii oczyść, podziel na pojedyncze liście, umyj je i dobrze osusz. Każdy kawałek mięsa obłóż 2-3 liśćmi cykorii. Owiń paskami szynki albo plasterkami boczku. Ułóż ciasno w żaroodpornym naczyniu. Pozostałe liście cykorii włóż między pakieciki ze schabem. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piecz przez 30-35 minut. Podawaj np. z piure ziemniaczanym albo kawałkiem bagietki.

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Sernik z gruszkami
Sernik z gruszkami123RF/PICSEL

Sernik z całymi gruszkami

Mąkę połącz z 1 szkl. cukru, 1 cukrem waniliowym, kakao, proszkiem, 1 jajkiem i 1 kostką masła. Zagnieć na ciasto. Schładzaj przez 1 godzinę. Gruszki obierz, zetnij po cienkim plasterku od spodu. Zagotuj 3 szkl. wody z 1/2 szkl. cukru i 1 cukrem waniliowym. Włóż gruszki, gotuj je 5 minut. Odstaw do wystudzenia. Resztę masła utrzyj z pozostałym cukrem i ostatnim cukrem waniliowym. Do ucieranej masy kolejno wbij pozostałe jajka. Domieszaj twaróg oraz proszek budyniowy. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Blachę (18 x 35 cm) wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep plackiem. Ponakłuwaj go i posyp bułką tartą. Ustaw gruszki. Nałóż masę serową. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Piecz ok. 90 minut, ew. udekoruj.

Zmysłowe smaki: Sernik nowojorskiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas