Pyszny niedzielny obiad dla całej rodziny

Sycące dania i smaczny deser. Palce lizać!

Kurczak z rozmarynem
Kurczak z rozmarynem123RF/PICSEL

Kurczak rozmarynowy

Sposób przygotowania

Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Tuszkę natrzyj solą oraz pieprzem w środku i na zewnątrz. Nogi zwiąż mocną bawełnianą nitką. Kurczaka ułóż w brytfance. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175ºC. Piecz przez 50 minut. W tym czasie marchewki obierz, odetnij nać, zostawiając jej po kawałku (ok. 3 cm). Każdą marchewkę rozetnij wzdłuż na pół. Gotuj ok. 10 minut w posolonej wodzie, odcedź. Konfiturę z pigwy podgrzej. Przetrzyj przez sitko. Cebule obierz, potnij na połówki albo cząstki. Po 50 minutach pieczenia kurczaka podlej 1 szkl. wody i posmaruj go konfiturą. Kurczaka obłóż marchewkami oraz cebulkami. Warzywa skrop olejem. Piecz jeszcze ok. 25 minut. Całość posyp posiekanym rozmarynem.

Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria
Zupa szparagowa
Zupa szparagowa123RF/PICSEL

Szparagowa z ziemniakami

Sposób przygotowania

Szparagi oczyść, odetnij zdrewniałe końce oraz główki, resztę pokrój na kawałki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Wrzucić czosnek i cebulę, mieszając, usmaż je na szklisto. Dołóż pokrojone ziemniaki. Chwilę smaż razem. Potem zalej bulionem wymieszanym z winem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut. Dołóż szparagi (główki i pokrojone pędy). Gotuj dalej 15 minut. Wyjmij kilka główek szparagów. Resztę warzyw z wywarem zmiksuj na gładko. Zupę przypraw do smaku solą i pieprzem. Tosty okrój ze skórki, środki pokrój w kostkę. Zrumień je na reszcie masła. Zupę rozlej do kokilek. Włóż po 2 główki szparagów. Posyp grzankami, migdałami i parmezanem.

Zmysłowe smaki: Jak gotować zielone szparagiInteria.tv
Sałatka z rzodkiewką
Sałatka z rzodkiewką123RF/PICSEL

Sałatka wiosenna na ostro

Sposób przygotowania

Liście wszystkich sałat dobrze opłucz, starannie osusz kuchenną ściereczką. Ogórki obierz, potnij w cienkie półplasterki. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Rzodkiewki oczyść, potnij w plasterki lub na cząstki. Cebule obierz, potnij na cienkie cząstki. Warzywa lekko przemieszaj w salaterce. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobniutko posiekaj. Ocet utrzyj ze szczyptą soli oraz pieprzu. Gdy sól rozpuści się, dodaj sos chili, a następnie mieszaj i cienkim strumieniem dolewaj oliwę. Całość ubij trzepaczką na jednolity sos, ew. przelej do słoika, zakręć i energicznie potrząsając, wymieszaj. Tuż przed podaniem sałatkę polej sosem i wymieszaj. Wierzch sałatki posyp płatkami chili. Podawaj ją jako dodatek do obiadu albo z grzankami czosnkowymi jako przekąskę. 

Rogaliki
Rogaliki123RF/PICSEL

Rogaliki migdałowe

Sposób przygotowania

Mleko zagotuj. Mielone migdały zalej wrzącym mlekiem. Posłodź cukrem. Wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do spęcznienia i wystudzenia. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dołóż masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj do nich cukier puder, śmietanę, skórkę otartą z cytryny oraz żółtka. Rękoma szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż na 20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Placek pokrój na 16 trójkątów. Na każdym połóż porcję migdałowego nadzienia. Zwiń, formując zgrabne rogaliki. Posyp je grubym cukrem. Ciastka ułóż na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temperatury 190ºC. Piecz ok. 30 minut na ładny złoty kolor. 

Rożki francuskie z serem - świetne przekąski!Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas