Pyszny obiad na każdy dzień tygodnia

Sycące, pożywne i smaczne!

Kurczak z oliwkami
Kurczak z oliwkami123RF/PICSEL

Kurczak z oliwkami

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Skrop oliwą i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Pomidory obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zrumień kurczaka z każdej strony. Przełóż do brytfanny. Na tę samą patelnię połóż masło, podsmaż na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. 

2. Dodaj pokrojone pomidory, oliwki, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku i szczyptę oregano. Duś pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Kurczaka wysmaruj sosem i posyp świeżym rozmarynem. Obłóż pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i papryką. Piecz 40 minut w temp. 180°C. 

Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria
Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki ze szpinakiem123RF/PICSEL

Naleśniki ze szpinakiem

1. Zmiksuj mąkę, sól, jajka, wodę, mleko, roztopione masło. Cebulę posiekaj, zrumień. Dodaj czosnek i szpinak. Przypraw, duś. Dodaj śmietanę. 

2. Usmaż naleśniki. Nakładaj szpinak, mozzarellę i paprykę. Zawiń, pokrój, posyp parmezanem i listkami bazylii. 

Zmysłowe smaki: Jak zrobić naleśniki? Interia.tv
Pulpety
Pulpety123RF/PICSEL

Pulpety tyrolskie

Sposób przygotowania

1. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, zrumień na oleju. Dodaj posiekane drobno cebule, smaż.Jajka wymieszaj z mlekiem. Dodaj bułkę i pozostaw na 10 minut. Dołóż usmażoną wcześniej cebulę z boczkiem i kiełbasą. Przypraw solą i pieprzem. Oprósz mąką i uformuj pulpety. Gotuj w osolonym wrzątku 10 minut od wypłynięcia. 

2. Słoninę pokrój, zrumień. Roszponkę wymieszaj z pomidorkami, solą, pieprzem i oliwą. Pulpety podawaj ze skwarkami, szczypiorkiem i sałatką.   

Genialny sposób na mięso mielone - warzywne kotletyInteria Kulinaria
Stek
Stek123RF/PICSEL

Schab słodko-kwaśny

Sposób przygotowania

1. Mięso pokrój na cienkie plastry, lekko zbij. Natrzyj solą i słodką papryką. Wymieszaj koncentrat, sos sojowy, sos słodko-kwaśny, ocet ryżowy, starty czosnek, papryczkę chilli i cukier. Zalewą dokładnie posmaruj mięso, odstaw na godzinę. 

2. Kotlety smaż na patelni grillowej. Polej resztą marynaty, jeszcze chwilkę smaż. Awokado i melon pokrój, dodaj posiekaną cebulę dymkę, opłukaną i porwaną sałatę. Skrop oliwą i sokiem z cytryny, przypraw. Podawaj do mięsa. 

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Pomidory z jajkiem
Pomidory z jajkiem123RF/PICSEL

Pomidory zapiekane z jajkiem

Sposób przygotowania

1. Papryki umyj, osusz i przełóż do brytfanny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piecz 45 minut, aż skórka miejscami zrobi się czarna. Przykryj i odstaw do wystygnięcia. 

2. Obierz ze skórki i pokrój w paski. Ułóż w brytfannie, skrop oliwą, przypraw solą i pieprzem. Obłóż plasterkami czosnku. 

3. Pomidory sparz, po chwili polej zimną wodą, zdejmij skórkę, pokrój w ćwiartki. Ułóż na paprykach. Wstaw do piekarnika i podpiecz 15 minut w temp. 180°C. Wbij jajka. Piecz, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną półpłynne. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
Zapiekanka z łososiem
Zapiekanka z łososiem123RF/PICSEL

Zapiekanka z łososiem

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj, utłucz z masłem, łyżką śmietany i koperkiem. Łososia przypraw, skrop sokiem z cytryny. 

2. Ułóż go w brytfannie wraz z groszkiem i szparagami. Zalej śmietaną wymieszaną z jajkiem i startym serem. Przykryj purée ziemniaczanym, wyłożonym przez rękaw cukierniczy. Piecz 45 minut w temp. 180°C.

Genialna zapiekanka z rybąInteria Kulinaria
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas