Pyszny sernik

Ciasta na zimno, niewymagające pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych oraz początkujących kucharzy. Podpowiadamy, jak zrobić pyszny sernik za zimno. Jego przygotowanie zajmie zaledwie 30 minut, choć warto pamiętać, że zanim go podamy gościom, powinniśmy chłodzić ciasto przez ok. 120 minut.

Składniki

  • 270 g (ok. 18-19 herbatników) np. McVitie's Digestive Original
  • 75 g masła
  • 800 g kremowego serka śmietankowego
  • 2 żółtka (jajka średniej wielkości)
  • 200 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 500 g bitej śmietany
  • starta skórka z jednej niepryskanej cytryny
  • 250 g konfitury malinowej
  • olej do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania

Ciasteczka włóż do woreczka i szczelnie zamknij. Następnie rozdrobnij je, na przykład wałkiem. Roztop 75 g masła i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Tak przygotowaną bazę przełóż na dno formy zatrzaskowej (26 cm Ø) posmarowanej olejem i dociśnij. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30 min. Teraz czas na masę serową. Serek śmietankowy delikatnie wymieszaj z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Mieszając, powoli dodawaj śmietankę. Masą posmaruj spód z pokruszonymi ciasteczkami i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny aż stężeje. Gotowe ciasto delikatnie oddziel od formy i przełóż na paterę. Lekko podgrzej konfitury, zamieszaj i równomiernie rozsmaruj na wierzchu ciasta. Sernik schłodź i przechowuj w lodówce do momentu podania.

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje