Pyzy drożdżowe z orzechami

To połączenie jest wyśmienite!

Składniki - farsz

  • 15 dag orzechów włoskich i laskowych
  • 2 łyżki masła
  • łyżka cukru

Składniki - pyzy

  • 10 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • 2 łyżki cukru
  • cukier puder

Sposób przygotowania

1. Orzechy posiekaj i wymieszaj z masłem oraz cukrem. Drożdże wymieszaj z ciepłym mlekiem. Dodaj mąkę, jajka, roztopione masło, szczyptę soli i cukier. Wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia. 

2. Rozwałkuj ciasto, wytnij kółka, wypełnij farszem z orzechów i pozostaw do wyrośnięcia. Gotuj na parze lub w osolonym wrzątku. Posyp cukrem pudrem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje