Pyzy z mięsem

Danie proste, a smakuje wyjątkowo. Pyzy z mięsem to najlepszy obiad dla całej rodziny.

Dzieci uwielbiają pyzy!
Dzieci uwielbiają pyzy! 123RF/PICSEL

Na ciasto:

Przygotuj farsz. Cebulę drobno posiekaj. Mięso umyj, pokrój w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj mięso, smaż ok. 10 min. Całość zalej niewielką ilością wody i duś,aż mięso zmięknie. Gdy wystygnie, zmiel w maszynce. Dodaj jajko, bułkę tartą oraz majeranek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gdyby farsz był zbyt suchy, możesz do niego dodać trochę płynu z duszenia mięsa. Uformuj 16 kuleczek. Połowę obranych ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij nadmiar płynu. Przełóż je do ugotowanych ziemniaków, dodaj jajko oraz mąkę.

Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj. Ciasto podziel na 16 równych części. Porcje ciasta ułóż na dłoni i lekko rozpłaszcz tworząc placuszek. Na środku połóż kuleczkę farszu i oblep ciastem formując kulki. W garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól, partiami wkładaj pyzy.

Gotuj ok. 10 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. 

Pyzy marchewkowe z kurczakiem - prosty przepisInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas