Pyzy ziemniaczane po polsku

Klasyczny przepis.

Składniki na 4-6 porcji:

Reklama

- 1,5 kg ziemniaków,
- 15 dag wędzonego boczku lub słoniny,
- 10 dag cebuli, łyżka oleju, sól do smaku

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz, umyj. Do posolonego wrzątku włóż około 1/3 ziemniaków, ugotuj. Odcedź, odparuj, przeciśnij przez praskę. 2. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Masę przełóż na sitko wysłane gazą, i odciśnij sok do podstawionej miseczki, pozostaw na 15 minut. Gdy na dnie miseczki osiądzie krochmal, ostrożnie zlej sok z wierzchu. 3. Osad wymieszaj z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, posól. Z masy formuj nieduże kule lub łezki i kładź je na wrzącą osoloną wodę. Gotuj około 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 4. Boczek pokrój w kosteczkę, posiekaj cebulę. Oba składniki wysmaż na oleju. Gotowe pyzy odcedź. Przelej zimną wodą. Okraś tłuszczykiem i podawaj.
Czas przygotowania: 50 minut.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 420 kcal.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kluski | ziemniaki

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (7)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje