Quiche au fromage

Składniki na 6 sztuk:

- 175 g mąki,

Reklama

- sól,

- 200 g masła,

- 100 g bekonu,

- 125 g sera Comté,

- 2 jajka,

- 2 żółtka,

- 250 g śmietany,

- biały pieprz,

- gałka muszkatołowa,

- tłuszcz do foremek i mąka do podsypywania, papier do pieczenia, groch

Przygotowanie:

Mąkę, 1/4 łyżeczki soli i 175 g masła pokrojonego w kostkę włożyć do miski. Rękami wyrabiać mąkę i tłuszcz, następnie dolać 3-5 łyżek bardzo zimnej wody i szybko wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę w zimne miejsce. 6 foremek (o średnicy ok 11 cm) natrzeć tłuszczem. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto do grubości 3 mm. Wycinać krążki o średnicy ok. 13 cm i wkładać je do foremek. Ciasto w foremkach odstawić na kolejną godzinę w zimne miejsce. Przygotować 6 kawałków papieru do pieczenia i włożyć do każdej foremki, na wierzch wysypać groch (Warstwa grochu uniemożliwia unoszenie się ciasta podczas pieczenia i odchodzenie jego boków od formy. Zamiast grochu można użyć fasoli lub ryżu). Piec ok. 15 minut w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku. Zdjąć papier z grochem, a następnie piec ciasta jeszcze 5 minut. Plastry bekonu pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm i wyprażyć je na chrupko na patelni bez tłuszczu, a następnie wyłożyć na ręcznik papierowy. Ser drobno zetrzeć, jajka, żółtka, śmietanę, pół łyżeczki soli, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać. Dodać 100 g sera. Bekon układać na cieście, na dnie foremek i zalać wcześniej przygotowaną polewą. posypać serem i płatkami masła. Piec jeszcze 20-25 minut w piekarniku o temp. 175 st C.

Czas przygotowania: 90 minut

Jedna porcja zawiera: 2850 kJ/681 kcal

Wakacje dla miłośników kuchni francuskiej!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | ciasto | sól | kuchnia francuska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje