Quiche lorraine

To klasyczne danie kuchni francuskiej: quiche lorraine, placek lotaryński, czyli słona zapiekanka na kruchym cieście. Dołączmy ten przepis do tych chętnie wykonywanych, a żaden gość nas nigdy nie zaskoczy...

Quiche lorraine
Quiche lorraine123RF/PICSEL

Quiche lorraine to słona zapiekanka z wytrawnym nadzieniem, zalana jajeczno-śmietanową masą. Quiche można podać na lunch, obiad czy gorącą kolację.

Do przygotowania potrawy potrzebujemy na ciasto: 250 g mąki pszennej, 125 g masła, 3 żółtka, 5 łyżek zimnej wody, szczyptę soli. Zaś na nadzienie przygotujmy: 150 g wędzonego chudego boczku lub bekonu, 4 jajka, szklankę śmietany 22 proc., pół szklanki mleka, 150 g startego żółtego sera (idealny byłby gruyere, ale może być każdy twardy ser typu ementaler), sól i pieprz.

Na stolnicy siekamy mąkę z masłem, dodajemy żółtka, odrobinę soli i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt twarde, dolewamy nieco więcej wody. Ciasto należy schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.

Boczek kroimy w kostkę i lekko przesmażamy na patelni. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę z mlekiem i jajkami. Dodajemy ser i przesmażony boczek bez tłuszczu, przyprawiamy pieprzem, solą, jeśli ktoś lubi, można dodać także odrobinę gałki muszkatołowej.

Ciasto wałkujemy na grubość ok. pół centymetra i wykładamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty, pamiętając o wylepieniu także boków. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wylewamy na nie masę śmietanowo-jajeczną.

Quiche lorraine pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Wierzch powinien być ładnie przyrumieniony.

Przepis ten można oczywiście modyfikować, dodając np. pieczarki w plasterkach lub ulubione, wcześniej podgotowane warzywa. (PAP Life)

Zapiekanka marokańskaInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas