Quiche ze szparagami

Wyborne szparagi.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 10 dag masła,
- 20 dag mąki,
- 7 jajek,
- sól,
- po 2 wiązki białych i zielonych szparagów,
- cukier,
- 375 ml mleka,
- pieprz,
- mielona gałka muszkatołowa,
- 6 cienkich plasterków szynki wędzonej,
- majeranek do dekoracji

Przygotowanie:

Z masła, mąki, 1 jajka, szczypty soli i 1,5 łyżki zimnej wody zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i ochładzaj 30 minut. Białe szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końce, zielonym szparagom odetnij końce. Szparagi gotuj w osobnych garnkach po około 3 minuty. Odcedź. Przelej zimną wodą. 6 jajek zmiksuj z mlekiem, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Formę do tart wyłóż papierem do pieczenia, spód i brzegi wylep ciastem kruchym. Na tym ułóż szparagi i szynkę. Zalej mlekiem z jajkami. Wstaw do piekarnika 200 st. C i piecz 45-50 minut. Gotowy quiche wyjmij, udekoruj majerankiem.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: ciasta pikantne | szparagi

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje