Rabarbar – deserowy król wiosny!

Sezon na rabarbar trwa. To oryginalne warzywo robi w kuchni prawdziwą furorę ze względu na swój słodko-kwaskowy smak i uniwersalność zastosowań. Rabarbar jest doskonały do wypieków, musów czy koktajli. Znakomicie sprawdzi się także na ciepło – w delikatnych placuszkach z kwaśną śmietanką i aromatyczną Appetitą.

Placuszki z rabarbarem
Placuszki z rabarbarem123RF/PICSEL

Różowy, bogaty w smaku rabarbar urozmaica wiosenne menu, nadaje mu lekkość i wyjątkowy, sezonowy smak. Oprócz charakterystycznych kwaskowych nut,zwraca uwagę zawartością wielu  witamin(m.in. C, E i B), kwasu foliowego i soli mineralnych.Warto skorzystać z sezonu na rabarbar, by wyczarować w kuchni proste i zdrowe smakołyki. Szybką wiosenną przekąską z rabarbarem są na przykład placuszki. Słodko- kwaskowe, złociste i chrupiące, z dodatkiem aromatycznych przypraw,zasmakują wszystkim domownikom. Idealne na lekki lunch, podwieczorek czy weekendową imprezę w ogrodzie. Pachnące cynamonem i wanilią, z oryginalnym dodatkiem w postaci gałki muszkatołowej, skuszą wszystkich miłośników sezonowych słodkości.

Placuszki z rabarbarem na maślance

Sposób przygotowania

Do dużej miski wbij jajko, wsyp sól i cukier wanilinowy. Wymieszaj. Dodaj szczyptę proszku do pieczenia. Wlej po kolei: mleko, maślankę i wodę gazowaną. Miksuj całość. Powoli dodawaj mąkę i miksuj dalej, do uzyskania jednolitej konsystencji - właściwa powinna być lejąca, ale nie wodnista - tak, by masa powoli spływała z łyżki. Dodaj szczyptę cynamonu mielonego i gałki muszkatołowej. Rabarbar umyj i obierz, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do masy naleśnikowej. Połącz łyżką wszystkie składniki. Smaż na rozgrzanym oleju kokosowym do zarumienienia. Podawaj z ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego!

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas