Rabarbarowa panna cotta

Rabarbar znakomicie smakuje w połączeniu np. z truskawkami. Możesz na wierzchu kremowej pianki ułożyć kilka cząstek truskawek. Świetnie dopełnią całość.

Czas przyrządzenia: 35 minut

Składniki

  • 500 ml kremówki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru waniliowego
  • 180 g rabarbaru
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki syropu malinowego (da piękny kolor)
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania

1. Rabarbar umyj i oczyść, pokrój na małe kawałki. Włóż do rondelka, dodaj wodę i cukier. Gotuj ok. 15 minut, aż rabarbar się rozgotuje. Gdy zacznie tworzyć jednolitą masę, zestaw z ognia i wystudź, dodaj syrop malinowy. 

2. Wlej do rondelka śmietanę, dodaj cukier waniliowy i podgrzewaj. Mleko wlej do szklanki, wsyp żelatynę, wymieszaj, aż napęcznieje, dodaj do ciepłej kremówki. Energicznie mieszaj. Odstaw. 

3. Przygotowany rabarbarowy mus nakładaj do miseczek, a na wierzchu porcję kremowej pianki. Wstaw do lodówki. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje