Rabarbarowy crumble

Z orzechami laskowymi i żurawiną z sokiem z granatu

Składniki - nadzienie

  • 500 g rabarbaru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • Pół kilo truskawek
  • 1 łyżka masła
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki - kruszonka

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 100 g Orzechów laskowych np. Bakalland


Sposób przygotowania

Reklama

Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe paski. Przekładamy do garnka z cukrem, masłem, mąką ziemniaczaną i żurawiną. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż składniki połączą się sobą. Gotowe nadzienie przekładamy do formy do pieczenia i układamy wokół niego plasterki truskawek. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone, pokrojone w kostkę masło rozcieramy z mąką, następnie dodajemy cukier i posiekane orzechy laskowe. Gotową kruszonką posypujemy masę z rabarbaru i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 45 minut, aż kruszonką będzie złocista. Deser, najlepiej smakuje podany z lodami waniliowymi. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje