Racuchy warzywne

Przygotujesz je w 20 minut!

Czas przyrządzenia: 20 minut + gotowanie i smażenie
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • kawałek czerwonej papryki
  • 15-20 dag sera feta
  • po kilka gałązek natki pietruszki i bazylii
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Ziemniaki oraz marchewkę obierz, gotuj osobno w posolonej wodzie ok. 20 minut. Marchewkę przestudź, a ziemniaki odcedź i od razu przeciśnij przez praskę. Natkę oraz bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Marchewkę grubo zetrzyj. Paprykę pokrój w kosteczkę. Masę ziemniaczaną wymieszaj z jajkiem, obiema mąkami, papryką i marchewką. Dodaj pokruszoną fetę. Przypraw solą i pieprzem. Wsyp zioła, wymieszaj. Z przygotowanego ciasta uformuj grubsze owalne racuchy. Kładź je na mocno rozgrzany olej. Smaż na rumiano z obu stron (w sumie zajmie to ok. 15 minut). Gotowe racuchy osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj je np. z sosem jogurtowo-ziołowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje