Racuszki drożdżowe

Doskonałe z domowymi powidłami.

Składniki:

- 2 szklanki mąki,
- 1,25 szklanki mleka,
- 3 jajka,
- 3 łyżki miękkiego masła,
- 80 g cukru,
- 2 dag. drożdży,
- szczypta soli,
- 1 słoik powideł lub dżemu,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli. Drożdże rozmieszać w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru, odstawić na chwilę w ciepłe miejsce, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać do niej utarte jajka, drożdże z mlekiem i roztopione, ale nie gorące masło. Dokładnie wszystko wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Racuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, podawać z powidłami.
Czas przygotowania 1h.30min.
Przepis na 7 osób.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | dania na słodko | racuchy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje