Rarytas w cytrusach

Drób z dodatkiem cytrusów? Jest naprawdę smaczny!

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 60 dag piersi z kurczaka
  • 1 duża pomarańcza
  • 4-5 cebulek szalotek
  • 1 szkl. dyni pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szkl. soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść z błonek,umyj i osusz. Ocet wymieszaj z miodem i czosnkiem. Podgrzej, zdejmij z ognia. Przygotowaną marynatą posmaruj kurczaka. Odstaw w chłodne miejsce.

2. Pomarańczę obierz, podzielna cząstki, wytnij fileciki miąższu. Cebulki obierz,pokrój w piórka. Rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć dynię,duś, aż lekko zmięknie. Dodaj cynamon i gałkę, dołóż pomarańczę i szalotki. Przemieszaj, ew. podlej sokiem i duś 5-7 minut. Przełóż do żaroodpornego naczynia i trzymaj w cieple.

3. Rozgrzej 2 łyżki masła. Mięso obtocz w orzechach i wrzuć na masło. Smaż, aż kurczak się zrumieni. Zmniejsz ogień, podlej odrobiną soku,dołóż dynię z dodatkami i duś 20 minut. Pamiętaj o mieszaniu,bo słodkawy sok może się przypalić! Przed podaniem mięso pokrój w plastry.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje