Ratatouille

Świetne danie dla wegetarian

Ratatouille to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw
Ratatouille to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw123RF/PICSEL

Składniki:

  • duży bakłażan
  • żółta cukinia
  • 2 duże pomidory
  • średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • tymianek, oregano  oraz bazylia
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego

Przygotowanie:

Bakłażana i cukinię pokrój w talarki, posól i zostaw kilkanaście minut, np. na ręczniku papierowym, żeby osączyć je z soku.

Na oliwie podsmaż osobno: cebulę pokrojoną w talarki z posiekanym czosnkiem, plastry pomidorów z posiekanymi ziołami, pokruszonym liściem laur. i rozgniecionym zielem ang. Bakłażany i cukinię też podsmaż.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami, w piramidkach, warzywa (każdą warstwę oprósz solą i pieprzem). Skrop oliwą, zapiecz w 180°C przez 30-40 min.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas