Ratatuj z kiełbasą

Rodem z kuchni francuskiej.

Składniki:

  • 1/2 kg cukinii
  • 1 duży bakłażan
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 2 duże cebule
  • 2-3 ząbki czosnku, olej
  • 2 pomidory
  • po 20 dag boczku i kiełbasy
  • 1 szklanka bulionu
  • kilka gałązek rozmarynu, oregano, tymianku, sól
  • cukier, pieprz

Przygotowanie:

1. Cukinie i bakłażan wyszoruj, pokrój w grubszą kostkę. Umyte papryki oczyść z nasion, pokrój na kawałki. Cebule obierz, poszatkuj, ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz. Boczek pokrój w kostkę, kiełbasę w plastry.

Reklama

2. W dużym rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć boczek, wysmaż tłuszcz. Dodaj kiełbasę, cebulę oraz czosnek. Smaż, mieszając, 5 min. Dodaj papryki, podlej szklanką bulionu. Duś około 5 minut. Wrzuć cukinię, gotuj kolejne 5 minut.

3. Na koniec dodaj pokrojone pomidory. Duś jeszcze chwilę. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Tuż przed podaniem na stół posyp danie ziołami.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje