Ravani

Pyszne ciasto pomarańczowe.

Składniki:

- 100 g masła lub margaryny,
- 60 g cukru,
- 3 jajka,
- 10 g startej skórki pomarańczowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 80 g mąki,
- sól,
- sok z jednej pomarańczy,
- 50 g kaszy manny,
- 30 g płatków migdałowych
Na syrop:
- 175 g cukru,
- łyżka koniaku

Przygotowanie:

Miękki tłuszcz utrzeć z połową cukru. Kolejno dodawać żółtka, ciągle ucierając. Skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, kaszę manną i migdały dodać do masy, wymieszać. Białka z jajek ubić na sztywną pianę stopniowo dodając resztę cukru. Pianę wmieszać do ciasta. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem blachę. Przykryć folia aluminiową. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 175 st. C. Po około 30 minutach pieczenia odkryć ciasto. Zostawić do ostygnięcia. Cukier zagotować z 6-7 łyżkami wody, chwilę pogotować i dodać łyżkę koniaku. Gotowym syropem polać ciasto. Ciasto pokroić w romby.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 710 kJ/170 kcal

Reklama

Wszystko o Grecji!

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | kuchnia grecka | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje