Ravioli z serowym farszem

Łatwe w przygotowaniu

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 szklanki gorącej wody
  • łyżka oliwy
  • jajko, do klejenia pierożków
  • FARSZ
  • 300 g startego sera typu
  • pecorino
  • 200 g sera ricotta
  • 100 g startego parmezanu
  • łyżka majeranku
  • całe jajko i żółtko

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z solą i wysyp na blat. Dolewając stopniowo wodę, zagnieć ciasto (10 minut). Owiń folią i odłóż na godzinę. 

2. Wymieszaj składniki farszu i przypraw do smaku. 

3. Ciasto podziel na 5 części. Rozwałkuj je kolejno, podsypując mąką. Wytnij z placków kółka: 30 po 6 cm i 30 po 8 cm. 

4. Pośrodku mniejszych kółek umieść farsz. Posmaruj ich brzegi jajkiem. Przykryj je większymi i dociśnij brzegi. 

5. Wrzucaj ravioli partiami do osolonego wrzątku. Gotuj 1-2 minuty, po czym odcedź i skrop oliwą. 

6. Podawaj polane gorącym masłem, z dodatkiem czosnku, natki i (opcjonalnie) świeżego oregano, posypane serem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje