Rewolucyjne Halloween

We Wrocławiu odbył się konkurs na największą dynię. Zwyciężczyni ważyła... 416 kg. My proponujemy ci konkurs na dynię najsmaczniejszą. Z tymi przepisami go wygrasz!

Hawajska słodka dynia

Składniki: 1 kg dyni, 400 g cukru trzcinowego, 100 ml wody, 4 limonki, 1/2 łodygi trawy cytrynowej, 1/2 puszki mleczka kokosowego, 1 opakowanie (200 ml) kwaśnej śmietany

Reklama

Możesz ściąć skórę z dyni, ale nie jest to konieczne. Pokrój warzywo na duże kawałki. Wsyp do rondla cukier, dolej wodę i wyciśnięty sok z limonek. Dodaj trawę cytrynową i dynię, gotuj 25 minut. Uważaj, aby dynia się nie rozgotowała. Następnie odcedź ją, a syrop nadal gotuj, aż zgęstnieje. Kwaśną śmietanę wymieszaj z połową mleczka kokosowego, posłodź ostudzonym syropem i lekko ubij. Ostudzoną dynię podawaj polaną syropem limonkowym, posypaną skórką z limonki i pestkami dyni. Na wierzch wyciśnij kleks ze śmietany.

Tagliatelle dyniowe z pomidorami i ziołami

Składniki: 1/2 kg makaronu typu wstążki, 1 kg pomidorów, 1/2 kg dyni, 1 papryka czerwona, 4 prawdziwki (mogą być suszone), 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól morska, 3 ząbki czosnku, 1 gałązka rozmarynu

Ugotuj makaron, przelej go zimną wodą i odstaw. Paprykę posmaruj oliwą i piecz 25 minut w temperaturze 180°C. Ostudź, zdejmij skórę i pokrój w kostkę. Pomidory ponacinaj, sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój. Pokrój prawdziwki i dynię (w kostkę). Na rozgrzaną oliwę wrzuć najpierw grzyby, po chwili zrumień czosnek, a następnie dodaj pomidory, cukier, kawałki papryki i dynię. Duś bez przykrycia 20 minut aż dynia będzie miękka. Pod koniec dodaj rozmaryn. Wymieszaj makaron z sosem, podgrzej.

Portugalska zupa z kolendrą i szynką dojrzewającą

Składniki: 1 kg dyni, 1 cebula, 250 ml śmietany 36-proc., 2 szklanki bulionu mięsnego, 10 dag szynki parmeńskiej lub boczku, 10 dag masła, 1 pomarańcza, 10 ziaren kolendry, 4 ziarna kardamonu, sól morska

Pokrój dynię, posiekaj cebulę, podsmaż je, podlej bulionem i duś pod przykryciem. Dodaj przyprawy. Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż plasterki szynki i zapiekaj 15 minut w temperaturze 180°C. Po 20 minutach duszenia przełóż dynię do garnka, dodaj resztę bulionu, masło i wyciśnięty sok z pomarańczy. Zmiksuj, dodaj śmietanę, jeśli trzeba - dopraw i podgrzej. Podawaj z pokruszoną szynką. Zupę można również przygotować z pieczonej dyni. Należy piec małe kawałki od 45 minut do godziny.

Magda Gessler - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef", co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy.

Dowiedz się więcej na temat: Egzotyczna zupa dyniowa | zupa-krem | dynia

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje