Ricotta z malinami i miodem

W słodkim świecie włoskich deserów.

Składniki na 4 porcje:

- 40 g migdałów (bez skórki),
- 40 g cukru,
- 250 g sera ricotta,
- 2 żółtka,
- 50 g cukru pudru,
- 4 łyżki słodkiego wina,
- 4 łyżki płynnego miodu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- skórka starta z połówki cytryny i z połówki pomarańczy,
- 200 g śmietany,
- paczka cukru waniliowego,
- 400 g malin,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- olej, folia aluminiowa,
- ewentualnie melisa do dekoracji

Przygotowanie:

Migdały grubo posiekać. Cukier rozpuścić na patelni (karmelizować, ale nie dopuścić aby stał się brązowy). Dodać migdały. Masę rozsmarować na lekko naoliwionej folii aluminiowej. Odstawić do ostygnięcia. Ser dobrze osączyć na sicie. Żółtka z cukrem pudrem ubić przy pomocy robota kuchennego na gęstą masę. Ser, 3 łyżki wina, 4 łyżki miodu, sok z cytryny, skórkę z cytryny i pomarańczy wyrobić za pomocą robota kuchennego, zmieszać z masą z żółtek. Śmietanę mocno ubić, stopniowo dodawać cukier waniliowy. Śmietanę wmieszać do masy serowej. 150 g malin, resztę wina i brązowy cukier zmiksować i przetrzeć przez sito., zmieszać z pozostałymi malinami. Krokant migdałowy pokruszyć. Krem nakładać do salaterek, polewać malinowym puree i pozostałym miodem, posypać migdałowym krokantem. Można dekorować melisą.
Czas przygotowania: 20 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

Reklama

Kalkulator kalorii

Wakacje dla miłośników włoskiej kuchni!

Dowiedz się więcej na temat: cukier | wino | cytryny | włoskie desery | desery | kuchnia włoska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje