Risotto

Grzyby na koniec lata.

Składniki:

  • 30 dag świeżych grzybów leśnych
  • kilka grzybów suszonych
  • pół litra bulionu
  •  cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szklanka ryżu do risotto
  • pół szklanki białego wina
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek tartego parmezanu lub żółtego sera
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby namocz na noc. Ugotuj, odcedź, wodę po grzybach dodaj do bulionu, zagotuj. Na 2 łyżkach masła usmaż posiekaną cebulę i czosnek.

Reklama

2. Świeże grzyby pokrój w plastry. Dodaj do cebuli i czosnku, duś kilka minut. Zdejmij wszystko z patelni, wrzuć na nią ryż, smaż chwilę. Zalej winem i bulionem, gotuj, aż będzie miękki, a płyn odparuje.

3. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki, odłożone grzyby, parmezan lub starty żółty ser i łyżkę masła. Podawaj od razu.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje