Risotto szpinakowe

Zdrowe i smaczne danie.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 g masła
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g ryżu
  • pieprz
  • 750 ml bulionu
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • pęczek zielonej cebulki
  • 75 g parmezanu
  • sól
Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek pokroić w drobna kostkę. Masło i olej rozgrzać w garnku i zeszklić cebulę i czosnek na słabym ogniu. Wsypać ryż, doprawić pieprzem. Stopniowo wlewać bulion. Gotować 30-35 minut.

2. 100 ml wody i szpinak umieścić w rondelku. Zagotować i gotować jeszcze 2 minuty, mieszając. Zieloną cebulkę pokroić, parmezan zetrzeć.

3. Szpinak, cebulkę i 50 g parmezanu wmieszać do risotta. Doprawić solą i pieprzem. Nałożyć do miseczek i posypać pozostałym parmezanem.

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ryż | szpinak | potrawy wegetariańskie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje