Risotto z pęczaku z dynią i pieczarkami

Smaczne danie z warzywami

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki pęczaku
  • 500 g dyni (może być mrożona)
  • 200 g kapeluszy pieczarek
  • por
  • 2 grube plasterki bekonu (bez skóry)
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (może być instant)
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Reklama

Przygotowanie: 1. Obierz dynię i pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Ułóż dynię na blasze, skrop połową oliwy. Piecz 20-25 minut.

2. Pokrój pora w krążki, bekon w kostkę, rozgnieć czosnek. Podsmaż je na pozostałej oliwie 2-3 minuty. Obierz i pokrój w plasterki pieczarki. Dodaj je do pora, bekonu i czosnku. Smaż kolejne 4-5 minut, aż pieczarki się zezłocą.

3. Dodaj kaszę i wymieszaj, aby pokryła się oliwą. Dodaj bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień, przykryj i duś 20-25 minut.

4. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze, mieszając, 10-15 minut. Kasza powinna być miękka i wchłonąć bulion. Przypraw solą i pieprzem. Ostrożnie dodaj dynię.

Podawaj risotto posypane natką pietruszki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje