Risotto z rybą
Takie danie możesz podać dziecku po 2. roku życia. Smakuje naprawdę doskonale, jest zdrowe i dietetyczne.
Risotto z rybą smakuje wyjątkowo. 123RF/PICSEL
Składniki:
- 100 g filetów rybnych
- 50 g ryżu
- 50 g włoszczyzny
- 1 pomidor
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 łyżki startego żółtego sera
- cytryna
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj na miękko. 2. Warzywa umyj, obierz, ponownie opłucz i zetrzyj na tarce. Z pomidora zdejmij skórkę. Włoszczyznę, pomidora i zielony groszek gotuj w ok. 200 ml wody z oliwą przez ok. 15 minut. 3. Opłukane filety z ryby rozdrobnij i skrop sokiem z cytryny.
Następnie włóż je do wywaru jarzynowego i gotuj do miękkości. 4. Do ryby i warzyw dodaj ryż oraz natkę pietruszki i wymieszaj. 5. Zapiekaj risotto w w piekarniku w 200°C przez 30 minut. Na koniec posyp danie tartym serem.