Risotto z szynką

Polubisz ryż!

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 1 szklanka ryżu (ok. 25 dag),
- 1 cebula l10 dag pieczarek,
- 20 dag zielonego groszku,
- po pół strąka zielonej, czerwonej i żółtej papryki,
- 10 dag szynki,
- 3-4 łyżki startego żółtego sera,
- 3 szklanki bulionu,
- 2-3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,
- natka

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć obrany ząbek czosnku. Smaż, aż zbrązowieje, następnie wyjmij go, wyrzuć. Na patelnię z czosnkową oliwą wrzuć uprzednio opłukany i starannie osączony ryż. Stale mieszając smaż, aż stanie się szklisty (około 5 minut). Szynkę pokrój w kosteczkę. Papryki oczyść z pestek, strąki opłucz, potnij w cienkie paseczki. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Pieczarki oczyść, potnij w cienkie plasterki i wraz z kostkami szynki i pokrojonymi warzywami dołóż do ryżu. Wymieszaj. Mieszając smaż razem jeszcze 3 minuty. Wlej bulion. Dodaj zielony groszek. Przypraw ziołami, solą i pierzem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się miękki (ok. 20 minut). Risotto wymieszaj z masłem i startym serem. Udekoruj natką.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: risotto | ryż

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje