Rodzaje szparagów i ich właściwości

Zrobisz z nich obiad, sałatkę, przekąskę, pyszny sos. A więc teraz, kiedy są najtańsze, warto je kupować i jeść!

Rodzaje szparagów

1. Zielone. Nie trzeba ich obierać, tylko usunąć zdrewniałą część. Ugotują się szybciej niż np. białe. Wyraziste, dobre m.in. do zup, roladek.

Reklama

2. Fioletowe. Przed gotowaniem starsze obieramy (od nasady główki ku dołowi) i usuwamy zdrewniałą część. Pyszne w zapiekankach, sosach, z mięsem.

3. Białe. Trzeba obrać. Łagodne, idealne jako jarzynka, na zupę czy sos.

Czy wiesz, że..

Mają miłosną moc: Uważane są za silny afrodyzjak – słyną z tej właściwości już od czasów... Cesarstwa Rzymskiego!

Są niskokaloryczne: 100 g szparagów dostarcza zaledwie 15 kcal. Zawierają sporo błonnika – poprawiają więc przemianę materii.

Dobre dla nerek: Usprawniają ich pracę, są pomocne w leczeniu kamicy nerkowej.


Dowiedz się więcej na temat: rodzaje | maj

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje