Rolada bezowa

Pyszny deser dla miłośników słodkości.

Rolada bezowa
Rolada bezowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszaj. W osobnej misce ubijaj białka na sztywną pianę. Pod koniec dodawaj stopniowo ocet oraz cukier z mąką. Nie przestawaj ubijać. Masa powinna być lśniąca. 

2. Bezę rozsmaruj na całej blasze. Piecz ok. 20-25 minut w temp. 150°C (z termoobiegiem). Następnie wyjmij ją z piekarnika i pozostaw jeszcze na parę minut. Na blacie rozłóż pergamin i przełóż na niego bezę, odwracając do góry dnem. Oderwij przyklejony papier i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. 

3. Zimną kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj cukier puder. Kremem posmaruj ciasto. Zwiń w roladę. Udekoruj deser świeżymi truskawkami i resztą bitej śmietany. 

#POMAGAMINTERIA

1 czerwca reprezentantka Polski w kolarstwie górskim Rita Malinkiewicz i jej koleżanka Katarzyna Konwa jechały na trening w ramach autorskiego projektu Rity dla pasjonatów kolarstwa #RittRide for all. Z niewyjaśnionych przyczyn w Wilkowicach koło Bielska-Białej wjechał w nie samochód jadący z naprzeciwka. Kasia przeszła wiele operacji w tym zabieg zespolenia połamanego kręgosłupa i połamanej twarzoczaszki oraz częściową rekonstrukcję nosa i języka. Rita nadal pozostaje w śpiączce farmakologicznej, a jej obecny stan zdrowia jest bardzo ciężki. Potrzeba pieniędzy na ich leczenie i rehabilitację. Sprawdź szczegóły >>>

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas