Rolada biszkoptowa

Gotowa w godzinę!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki śmietany 18 proc.
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek konfitury malinowej lub innej
  •  2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Białka oddziel od żółtek. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę. Wsyp mąkę, wymieszaj łyżką.

Reklama

2. Białka ubij ze szczyptą soli. Delikatnie przełóż do masy z żółtek, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę, wyrównaj powierzchnię. Piecz 15 minut w temp. 180°C.

3. Na desce rozłóż lnianą ścierkę, posyp ją przesianym cukrem pudrem. Formę ułóż do góry dnem, wyłóż ciasto na ścierkę, usuń papier. Zwiń je wraz ze ścierką w roladę wzdłuż dłuższego boku, odstaw do wystudzenia. Roladę rozwiń, usuń ścierkę, nałóż grubą warstwę konfitury. Roladę zwiń, wstaw do lodówki na 2 godziny.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje