Rolada biszkoptowa z kremem

Puszysta i baaaaaardzo czekoladowa!

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Składniki na krem

  • Krem:
  • 330 g śmietany 30 proc.
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 4 łyżki kremu krówkowego
  • 2 śmietan-fixy.


Składniki na polewę

  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • odrobina (ok. 2 łyżek) mleka

Reklama

Sposób przygotowania



1. Żółtka oddziel od białek. Białka ubij z jednym i drugim cukrem na sztywną pianę, po czym wlej żółtka i zmiksuj do połączenia składników. Dodaj dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia i delikatnie mieszaj do połączenia składników (np. na najmniejszych obrotach miksera).
2. Płaską blaszkę (np. z wyposażenia piekarnika) wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź warstwę ciasta. Piecz przez 15 minut w 170 ºC do lekkiego zrumienienia.
3. Na upieczone, gorące ciasto połóż kuchenną ściereczkę i zwiń z nią ciasto w roladę, odrywając jednocześnie papier (ściereczka zostaje w środku).
4. Gdy ciasto ostygnie, zrób krem. Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i śmietan-fixy. Ubij na sztywno. Dodaj krem krówkowy, miksuj jeszcze chwilę. Następnie rozwiń ciasto, usuń ściereczkę. Rozsmaruj krem równo na całym biszkopcie i zwiń całość w roladę.
5. Czekoladę stop w gorącej kąpieli wodnej, połącz z mlekiem. Polewą grubo posmaruj roladę (jak na zdj.).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje