Rolada brzoskwiniowa

Owocowe słodkości.

Składniki:

- 3 jajka,
- 8 dag cukru,
- 5 dag mąki pszennej,
- łyżkę mąki ziemniaczanej,
- łyżkę kakao,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 1/2 l mleka, 3 łyżki cukru,
- 1 budyń migdałowy,
- 6 łyżeczek żelatyny,
- 20 dag śmietanki kremówki,
- 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego,
- 2 brzoskwinie,
- 10 dag malin

Przygotowanie:

Białka z cukrem ubij na sztywną pianę. Ostrożnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao i 2 rodzajami mąki. Ciasto rozsmaruj na blasze z piekarnika przykrytej papierem do pieczenia. Piecz 10-12 min w temp. 200 st. C. Przełóż na wilgotną ściereczkę, usuń papier, ciasto zroluj, ostudź. 3/4 mleka zagotuj z cukrem. Resztę mleka rozmieszaj z budyniem. Zawiesinę wlej do gotującego się mleka, wymieszaj, zagotuj. Ostudź. W tym czasie sparz brzoskwinie, pokrój w kosteczkę. Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości wody. Śmietankę ubij na sztywno, wymieszaj z żelatyną, dalej ubijając dokładaj po łyżce budyniu. Roladę rozwiń posmaruj podgrzanym, przetartym dżemem. Na tym rozsmaruj krem. Posyp malinami i brzoskwiniami. Ponownie całość zroluj. Ochładzaj 2 godz. przed podaniem ciasto oprósz cukrem pudrem udekoruj cieniutkim plasterkami brzoskwini.
Porcja: 190 kcal.
Czas przygotowania: 60 minut.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | rolada | ciasta | ciasta z owocami | brzoskwinie

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje