Rolada czekoladowa

Ciasto znane jako bożonarodzeniowa kłoda lub polano

Czas przyrządzenia: 50 min
Składniki dla: 8-12 porcji

Składniki

  • 6 jajek (oddzielone żółtka od białek)
  • 150 g cukru
  • 70 g kakao w proszku
  • łyżeczka ekstraktu wanil. (lub kilka kropelek aromatu)
  • 3-5 łyżek cukru pudru do dekoracji.

Składniki na krem

  • 175 g posiekanej, gorzkiej czekolady
  • 250 g cukru pudru
  • 225 g miękkiego masła
  • łyżka ekstraktu wanil.

Sposób przygotowania

1. Nagrzej piekarnik do 180ºC. Białka ubij na sztywno, dodając porcjami 50 g cukru. Osobno utrzyj żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Dodaj do niej ekstrakt oraz przesiane kakao. Zmiksuj. Łyżką dodaj 2 łyżki piany z białek i delikatnie pomieszaj. Dodaj resztę piany porcjami. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na niej ciasto. Piecz 20 minut.
2. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasto ostudź, zdejmij papier. Połóż je na czystym arkuszu. Masło utrzyj z cukrem pudrem na gładko. Dodaj porcjami chłodną czekoladę. Na końcudodaj ekstrakt.
3. Przytnij spieczone brzegi ciasta. Połowę masy czekoladowej rozsmaruj cienko na cieście. Zwiń je w roladę. Możesz uciąć kawałek rolady i ułożyć jak gałąź przy pniu. Całe ciasto posmaruj cienko resztą kremu. Widelcem zrób ozdobne rowki (przypominające korę drzewa). Możesz ozdobić owocami. Oprósz cukrem pudrem. Schłodź.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje