Rolada czekoladowa z malinami

Aromatyczna i delikatna. Goście będą zachwyceni!

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 30 dag malin
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 2 szkl. jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki likieru migdałowego
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i ubij na sztywno. W trakcie ubijania dosyp połowę cukru. Pianę z białek ostrożnie wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz  z proszkiem oraz kakao. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. 

2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 15 minut. Biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę. Gorące ciasto zwiń (wraz ze ściereczką). Dobrze wystudź. 

3. Żelatynę namocz  w zimnej wodzie, odstaw, by spęczniała. Maliny opłucz, osusz. Jogurt wymieszaj z pozostałym cukrem i likierem. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Domieszaj ją do masy jogurtowej. Odstaw na ok. 10 minut. Śmietanę ubij, połącz z masą jogurtową. Wrzuć maliny. 

4. Biszkopt rozwiń. Posmaruj kremem, pozostawiając wolne brzegi (po 2 cm) Ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki na 3 godziny. Oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje