Rolada czekoladowa z malinami

Aromatyczna i delikatna. Goście będą zachwyceni!

Rolada czekoladowa
Rolada czekoladowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody i ubij na sztywno. W trakcie ubijania dosyp połowę cukru. Pianę z białek ostrożnie wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz  z proszkiem oraz kakao. Wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. 

2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. Piecz ok. 15 minut. Biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełóż na ściereczkę. Gorące ciasto zwiń (wraz ze ściereczką). Dobrze wystudź. 

3. Żelatynę namocz  w zimnej wodzie, odstaw, by spęczniała. Maliny opłucz, osusz. Jogurt wymieszaj z pozostałym cukrem i likierem. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Domieszaj ją do masy jogurtowej. Odstaw na ok. 10 minut. Śmietanę ubij, połącz z masą jogurtową. Wrzuć maliny. 

4. Biszkopt rozwiń. Posmaruj kremem, pozostawiając wolne brzegi (po 2 cm) Ponownie zwiń. Roladę włóż do lodówki na 3 godziny. Oprósz cukrem pudrem.

Czekoladowe ślimaczki z ciasta francuskiegoInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas