Rolada jogurtowa z kawą

Delikatna, słodziutka i przyjemnie orzeźwiająca... W sam raz i na popołudniowe spotkanie z koleżankami, i na rodzinne uroczystości.

Czas przyrządzenia: ok. 25 minut + chłodzenie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 20 ciasteczek migdałowych
  • 3 jajka,
  • 2/3 szkl. cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag gęstego jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek likieru migdałowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki mocnego naparu kawy
  • kakao do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Pokrusz 5 ciastek. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij. Dosyp 1/2 szkl. cukru, dodaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, wsyp do masy jajecznej. Dodaj okruszki.Wymieszaj ciasto łyżką. Rozsmaruj je na blasze wyłożonej pergaminem.Piecz 8 minut w temp. 200 st.

2. W tym czasie żelatynę namocz,a gdy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając. Jogurt utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dolej 3 łyżki likieru.3 Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin i wraz ze ściereczką zwiń. Śmietanę ubij, domieszaj do masy jogurtowej,dodaj żelatynę. Poczekaj chwilę,aż masa zacznie tężeć. Kawę wymieszaj z resztą likieru.

4. Biszkopt rozwiń, równomiernie skrop ponczem kawowym.Ciasto posmaruj kremem. Ponownie zwiń. Wstaw do lodówki. Gdy rolada stężeje, oprósz ją kakao i udekoruj resztą ciasteczek.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje