Rolada kakaowo-śmietanowa

Lekkie i delikatne ciasto

Czas przyrządzenia: ok. godziny

Składniki - ciasto

  • 15 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - krem

  • 330 ml śmietany 30 proc.
  • 25 dag serka mascarpone
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 5 kropli olejku wanilioweg

Sposób przygotowania

1. Białka ubij. Resztę składników ciasta wymieszaj, dodaj pianę. Masę wyłóż na płaską formę, piecz 15 minut w temp. 180 st. C. 

2. Śmietanę ubij z cukrem i serkiem. Dodaj olejek. Czekoladę zetrzyj. Połowę dodaj do kremu. Ciasto zawiń w ścierkę. Schłodź. Posmaruj kremem, zwiń, udekoruj.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje