Rolada makowa z malinami

Ciasto smakiem jest zawsze idealnym pomysłem na święta!

Czas przyrządzenia: 140 minut
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • NADZIENIE:
  • 3 szklanki maku
  • 4 szklanki mleka
  • 20 ml rumu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 200 g rozmrożonych malin
  • mąka do podsypania
  • 60 g roztopionego masła
  • cukier puder do dekoracji
  • CIASTO:
  • 2/3 szklanki mąki
  • żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1. Mak zalej mlekiem, dodaj szklankę wody i gotuj godzinę na wolnym ogniu. Ostudź.2. Ciasto: Wymieszaj mąkę, żółtko, łyżkę oleju i sól. Zagnieć ciasto, dodając w razie potrzeby letnią wodę (4-5 łyżek). Uformuj z ciasta kulę i posmaruj resztą oleju. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.3. Mak osącz na sicie przez gazę, zmiel dwa razy i wymieszaj z rumem. Żółtka oddziel od białek, utrzyj z cukrem i wymieszaj z makiem. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy makowej.4. Ciasto rozwałkuj na ściereczce na cienki prostokąt (podsyp mąką). Rozłóż masę makową na 2/3 ciasta, zostawiając wolne 3 cm wzdłuż krawędzi. Posyp masę malinami. Wolne brzegi posmaruj roztopionym masłem. Zwiń ciasto w rulon za pomocą ściereczki. Wstaw do piekarnika, piecz 45 minut. Ostudzoną roladę posyp cukrem pudrem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje