Rolada schabowa

Doskonały obiad.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

- 1 kg schabu bez kości,
- 25 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 1 łyżka startego żółtego sera typu parmezan,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 2 łyżki masła,
- 10 dag wędzonego boczku w plasterkach,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- tymianek,
- sól,
- pieprz

Przygotowanie:

Schab umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Mięso natrzyj tymiankiem, pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem. Włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozetnij mięso tak, aby uzyskać duży płat. Rozbij lekko tłuczkiem. Pieczarki pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj, podsmaż na maśle razem z pieczarkami. Wystudź. Dodaj tartą bułkę, ser oraz natkę. Przypraw do smaku sokiem cytrynowym, solą oraz pieprzem. Na mięsie rozłóż farsz pieczarkowy. Zwiń, zepnij wykałaczkami. Wierzch obłóż plasterkami boczku. Przełóż do brytfanki szwem do dołu. Podlej kilkoma łyżkami wody. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180 st., często polewając sosem z pieczenia.
Cena porcji: 3,10 zł
Porcja zawiera: 370 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: rolada | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje