Rolada z indyka

Wyśmienita propozycja obiadowa.

Składniki

  • 1 i 1/2 kg fileta z indyka
  • 30 dag szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 suszonych pomidorów
  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich chili
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Sposób przygotowania

Szpinak przebierz, opłucz, osącz na sitku. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dołóż liście szpinaku. Smaż 3-4 minuty. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz gałką. Filet z indyka umyj, osusz. Rozetnij na duży płat. Mię- so lekko rozbij. Oprósz z obu stron solą, chili i pieprzem. Pomidory potnij na kawałki. Na mięsie rozsmaruj farsz szpinakowy. Rozłóż suszone pomidory. Posyp połową tartego parmezanu. Ciasno zwiń. Obwiąż nitką albo zepnij wykałaczkami, aby rolada nie rozpadła się podczas pieczenia. Roladę posmaruj olejem. Włóż do brytfanki. Piecz przez godzinę w 190 st. C (góra i dół). Pozostały parmezan wymieszaj z orzechami. Ułóż na wierzchu rolady ok. 15 minut przed końcem pieczenia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje