Rolada z mascarpone i truskawkami

Polecamy przepis na pyszny deser z serkiem mascarpone i truskawkami.

Składniki na biszkopt:


  • 10 dag cukru pudru,
  • 8 dag mąki pszennej,
  • 2 dag mąki ziemniaczanej,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 8 żółtek,
  • 4 białka,
  • szczypta soli. 

Reklama

Krem:


  • 100 ml śmietany 30-proc.,
  • 25 dag mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • półtorej łyżeczki żelatyny,
  • 30 dag truskawek.

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: żółtka zmiksuj z połową cukru pudru i cukrem waniliowym. Białka ubij z solą. Dodaj resztę cukru pudru, zmiksuj. Mąki wymieszaj, przesiej. Do żółtek dodawaj na przemian mąki i pianę z białek, mieszając.

2. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, rozprowadź. Piecz ok. 10 minut w temp. 220°C. Biszkopt wyłóż na ściereczkę papierem do góry. Papier zdejmij, biszkopt przykryj wilgotną ściereczką. Ostudź.

3. Krem: żelatynę zalej 5 łyżkami zimnej wody. Śmietanę ubij, dodając cukier puder, a na końcu mascarpone. Spęczniałą żelatynę podgrzej na małym ogniu. Dodaj do masy, wymieszaj.

4. Z truskawek usuń szypułki, przekrój na pół. Ułóż na biszkopcie. Rozsmaruj krem, delikatnie zwiń. Roladę schłodź.

Przepis przysłała Magdalena Sławicka z Dąbrówki

Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,40 zł.

Chwila dla Ciebie
Dowiedz się więcej na temat: rolada | biszkopt | przepis | Mascarpone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje