Roladki wieprzowe z rabarbarem

Rabarbar nadaje się nie tylko do ciast!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 4 cebule
  • 2 łodyżki selera naciowego
  • 3 kromki białego pieczywa
  • 9 łyżek oleju
  • Sól, pieprz
  • 4 białe kiełbaski
  • 6 gałązek szałwii
  • 1,5 kg wieprzowiny
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l bulionu
  • 250 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 laska wanilii
  • 3 jabłka
  • 700 g rabarbaru
  • 1 łyżka śmietany

Przygotowanie:

Marchewki, seler, 3 cebule pokroić na grube kawałki. Chleb pokroić w kostkę i obsmażyć na 3 łyżkach oleju przez 5-6 minut na złote grzanki, doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.

2 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, mięso z białej kiełbasy wycisnąć na patelnię, usmażyć, zdjąć. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, zdjąć z patelni.

Listki szałwii posiekać i wyrobić wraz chlebem, mięsem z kiełbasy i cebulą.

Mięso na roladki rozbić, doprawić solą i pieprzem, smarować przygotowaną masą, zawijać i obwiązać nitką.

W brytfannie rozgrzać 2 łyżki oleju, obsmażyć roladki ze wszystkich stron, wyjąć z brytfanny. Na pozostałym tłuszczu obsmażyć resztę warzyw, doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy, smażyć jeszcze 2 minuty.

Wlać bulion i wino. Rolady umieścić w sosie i wstawić wszystko do rozgrzanego piekarnika. Piec w 175 st. C przez 1,5 godziny pod przykryciem.

10 minut przed końcem pieczenia posmarować miodem i piec dalej bez przykrycia.

Laskę wanilii rozciąć, wyskrobać miąższ. Jabłka pokroić w cząstki, rabarbar na kawałki. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni. Rabarbar i jabłka obsmażać przez 1 minutę. Dodać laskę i miąższ wanilii oraz 5 łyżek wody. Gotować pod przykryciem 4-5 minut.

Roladki wyjąć z sosu, zdjąć nitkę. Sos zagęścić i śmietaną. Podawać z sosem rabarbarowym, dekorować szałwią.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas