Rosół z fasolką szparagową, czosnkiem i dynią

Pierś oraz skrzydełka kurczaka umyj i zalej zimną wodą.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • por
  • 30 dag dyni
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • lubczyk suszony lub świeży
  • papryka ostra w proszku
  • 20 dag ugotowanego makaronu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pierś oraz skrzydełka kurczaka umyj i zalej zimną wodą. Zagotuj, odlej wodę i zalej ponownie świeżą (dzięki temu rosół będzie klarowny). Dodaj obrane marchewki, pietruszki, seler por i pokrojoną dynię. Dodaj jedną cebulę obraną, a drugą w łupinach oraz natkę pietruszki. Przypraw solą, pieprzem, listkiem laurowym, zielem angielskim, papryką ostrą oraz lubczykiem.

2. Gdy warzywa zmiękną, dodaj fasolkę szparagową pokrojoną z odciętymi końcówkami. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podawaj z pokrojoną piersią kurczaka i makaronem.

Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje