Rosół z makaronem

Na niedzielny obiad w sam raz!

Składniki

  • włoszczyzna
  • kg mięsa rosołowego
  • 3-4 żołądki drobiowe
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy
  • natka pietruszki
  • 50 dag mąki pszennej
  • 4-5 jaj
  • łyżka oliwy

Sposób przygotowania

1. Mięso zalać wodą, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować na małym ogniu bez przykrycia. Po godzinie wyjąć jarzyny, rosół gotować do miękkości mięsa. Przecedzić, dodać pokrojone żołądki i natkę. 

2. Do mąki dodać jaja, letnią wodę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, podzielić ją na części. Każdą rozwałkować, posypać mąką i pozostawić do przeschnięcia. Placki zwinąć, pokroić. Wrzucać do wrzącej osolonej wody z oliwą. Gotować 5 min. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje