Rosyjskie pierogi z mięsem

Pyszne pierogi według tradycyjnego przepisu.

Składniki:

Reklama

ciasto:
- 20 g drożdży,
- 2 łyżki cukru
, - 2 łyżki letniej wody,
- 500 g mąki,
- 125 ml mleka sól,
- 4 jajka,
- 125 g masła oliwa,
- 1 ubite jajko
farsz:
- 500 g mielonego mięsa,
- 2 cebule,
- 1 łyżka mąki,
- 1 pęczek włoszczyzny,
szczypta soli,
szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Przygotować ciasto: drożdże z cukrem rozpuścić w wodzie i wyrobić z 1/3 mąki ciasto. Powstałe ciasto posypać mąką i odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu dodać mleko, szczyptę soli, jaja, masło, resztę mąki i wyrobić na gładkie ciasto. Dodać odrobinę oliwy i wyrobić ciasto, odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia. Następnie uformować z niego wałek i pokroić na równe plastry. Z każdego plastra ugnieść kulkę. Przygotować farsz: mięso obsmażyć na maśle i zmielić. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na maśle, dodać mąkę. Zasmażkę rozprowadzić z odrobiną gorącej wody. Dodać pokrojoną w kostkę włoszczyznę, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać z mięsem. Powstałym farszem nadziewać pierogi, dokładnie skleić brzegi, gotować.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | kuchnia rosyjska | pierogi | mięso mielone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje