Róże karnawałowe

Oryginalne ciasteczka.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 50 dag mąki,
- 10 żółtek,
- łyżka spirytusu,
- wisienki z dżemu,
- 1 kg tłuszczu (np. "Planty"),
- cukier puder i cukier waniliowy do posypania,
- sól,
- białko z 1jajka,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Do mąki dodać żółtka, śmietanę, sól, proszek do pieczenia, spirytus. Nożem wymieszać składniki. Zagnieść ciasto. Pobić je wałkiem, kilkakrotnie składając na pół. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 1/2 godz. Rozwałkować na bardzo cienkie placki (dobrze wyrobione ciasto nie przykleja się do stolnicy). Z ciasta wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Każdy naciąć na brzegu w kilku miejscach. Zlepiać je po trzy (najmniejszy na wierzchu), dociskając w miejscu sklejenia. Środki krążków posmarować białkiem. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Na gorący wrzucać porcjami róże. Smażyć je z obu stron. Wyjmować łyżką cedzakową na bibułę. Oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Czas przygotowania 45 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: róże | ciastka

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje