Rozeta z kurkumą i rodzynkami

Dzięki dekoracyjnie ułożonym plasterkom jabłek prezentuje się wyjątkowo okazale. Do tego kusi pięknym złocistym kolorem. Będzie ozdobą każdego stołu!

Składniki

  • 30 dag jabłek,
  • 10 dag masła,
  • 6 dag cukru,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 12 dag mąki pszennej,
  • 2 dag rodzynek

Sposób przygotowania

1. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha, obierz ze skórki, potnij na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Cząstki jabłek pokrój na cienkie plasterki. Masło utrzyj z kurkumą, solą i cukrem na puszystą jasnokremową masę. Domieszaj jajko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślaną. Dobrze utrzyj mikserem.

Reklama

2. Tortownicę (o śr. 20 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż rozetę z plasterków jabłek. Posyp rodzynkami. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 30 minut. Wyjmij z piecyka, odłóż do wystudzenia. 

3. Taka szarlotka znakomicie smakuje podana z gorącym sosem krówkowym: posiekaj 25 cukierków krówek albo toffi. Wrzuć je do garnka. Dolej ok. 100 ml śmietany kremówki. Mieszając, gotuj, aż cukierki się rozpuszczą i dobrze połączą ze śmietaną. Do sosu możesz dodać 3-4 łyżki posiekanych migdałów albo orzechów włoskich. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje