Rozgrzej się jesienną przekąską!

Gorące i słoneczne lato pozostaje już tylko w naszych wspomnieniach. I choć październikowe słoty nie nastrajają zbyt optymistycznie, jesień na talerzu wcale nie musi być nudna. Pełne kolorów, aromatyczne i ciepłe przekąski np. z chlebkami Tovago, będą jak kulinarny promień słońca nawet w najbardziej ponury dzień!

  Zmiany w kalendarzu wymagają od nas również modyfikacji jadłospisu. Niższa temperatura powoduje, że potrzebujemy więcej treściwych posiłków, które szybko dostarczą energii i rozgrzeją organizm. Dotyczy to również przekąsek. A jesienne przegryzki, na przykład z żytnimi chlebkami Tovago, mogą być sycące, ciepłe i aromatyczne. W dzisiejszych szybkich czasach, nie bez znaczenia pozostaje również ich wygoda! Pieczywo nawet po otwarciu przez długi czas pozostaje chrupkie i aromatyczne, dlatego warto mieć je pod ręką, by w kilka chwil zrobić ulubioną, pyszną przekąskę.

Reklama

Chlebki Tovago z placuszkiem mięsnym to idealna propozycja na małe co nieco podczas długich, jesiennych wieczorów. Proste i szybkie w przygotowaniu, a przy tym bardzo apetyczne - zaspokoją głód i pozytywnie zaskoczą niespodziewanych gości, którzy tym razem nie dostaną tradycyjnych koreczków czy zwykłych kanapek.

Barwna kompozycja z bazylią, pomidorkami, papryką, soczystym mięsem i chrupkim pieczywem z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom wyrazistych smaków i pięknej prezentacji dań! Pełnoziarniste chlebki miej zawsze w kuchennej szafce - na długo zachowują swoją świeżość i przydadzą się w każdej  "awaryjnej" sytuacji, gdy pojawi się ochota na mały posiłek. A jak wiadomo, ponurą jesienią warto od czasu do czasu rozpieścić zmysły i poprawić sobie humor smakowitą przekąską!

Placuszek mięsny z chlebkiem np. Tovago

Składniki:

  • 4 kromki żytnich chlebków
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • pół czerwonej papryki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 ziemniak
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • mielona kolendra
  • liście świeżej bazylii
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Ziemniak obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj mięso mielone z warzywami, jajkiem, tartą bułką, natka pietruszki i przyprawami. Z mięsa uformuj podłużne klopsiki i smaż na rozgrzanym oleju. Przygotuj sos czosnkowy przez wymieszanie jogurtu greckiego z rozgniecionym ząbkiem czosnku i posiekaną bazylią.

2. Na chlebek nałóż sos czosnkowy, a na nim placuszek mięsno-warzywny. Na mięsie ułóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.

materiały promocyjne

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje